Galenpanna är en uppskattad klassiker inom sällskapsspel. Detta spel passar bra både för vuxna och för barn, med en rekommenderad ålder från 9 år och uppåt. Att spela en spelomgång tar cirka 30 minuter och man kan vara mellan 2-5 spelare som spelar samtidigt.

Spelets regler och hur man spelar

Innehållet i spelboxen består av 1 spelplan, 200 kort, 5 pannband, 1 timglas och 1 spinner.

Alla spelare börjar med att sätta på sig ett pannband. Efter detta ska en spelare börja med att dra fram ett platskort och ett personkort och sedan sticka in dessa innanför pannbandet. Samma person som dragit kortet får sedan snurra spinnern. Spinnern kan sedan visa fem olika symboler, dessa är timglas, bokstav, pratbubbla, tidning eller utropstecken. Dessa samtliga olika symboler består av olika ledtrådar till den som har snurrat. Nedanför förklarar vi de olika ledtrådarna i Galenpanna närmare.

  • Bokstav: Om spinnern hamnar på bokstav kan du välja bland två olika ledtrådar. Antingen får man reda på en bokstav i plats- eller presentkortet som man har i pannan, med ordningen första, andra, tredje osv.. Eller så får man reda på hur många ord och bokstäver som det finns på kortet.
  • Pratbubbla: Du talar om för de andra spelarna om du vill ha ledtråd för person- eller platskortet. Därefter får varje spelare turas om att säga ett ord med anknytning till plats- eller personkortet.
  • Tidningsrubrik: Om spinnern hamnar på tidningsrubrik så får du välja ut en av medspelarna som får hitta på en påhittad tidningsrubrik som antingen bygger på personen eller platsen.
  • Utropstecken: Om spinnern hamnar på utropstecknet så får du välja någon av de fyra olika kategorierna, dessutom får du göra ett fritt gissningsförsök.

Gissningsförsök

Om du vill gissa på vad som står på dina kort så får du inte snurra spinnern. Om du gissar rätt så tar du ner kortet du gissade rätt på och lägger på bordet framför dig. När du gissat rätt på båda korten så tar du upp två nya kort och stoppar in i pannbandet.

Felsägningar

Om någon motspelare skulle råka avslöja en annans spelares kort får denne lägga ned dem och dra två nya kort.

Om du passar

Om du känner att du inte kan komma på svaret på vem eller vilken plats som står på kortet kan du passa och ta upp nya kort.

Hur vinner man?

Den spelare som först prickar in tre stycken kortkombinationer, det vill säga person+plats vinner spelet.

Utvecklare och återförsäljare

Det företaget som för närvarande utvecklar och säljer spelet Galenpanna heter Användbart Litet Företag AB. De köpte upp rättigheterna till spelet år 2000 och har därefter sålt det. Det finns ett stort antal butiker som säljer spelet då det med åren växt sig ganska populärt. Det går att hitta i de allra flesta butiker som säljer sällskapsspel. Bland annat kan man köpa det hos Spelexpertner, Partykungen, Stor & Liten, Fyndiq med flera. Priset för Galenpanna-spelet ligger på 250 kronor och uppåt.

Nära till skratt

När ett sällskap spelar Galenpanna så uppstår ofta en komisk situation. I och med att alla sitter med pannband och kort i pannan så ser de flesta ganska roliga ut. Spelet är lättsamt och kräver ingen större koncentration, något som gör att det passar bra att plocka fram på fester, middagar eller vid de flesta andra lättsamma tillfällen. Spelet är omskrivet i många tidningar och magasin, och har i dessa fått bra betyg och omdömen. Bland annat har Norrköpings Tidningar gett det betyget fyra och Norra Skåne gett det betyget fem.

Galenpanna App

För närvarande finns det ingen app för spelet. Men med tanke på dess stora popularitet är det ingen omöjlighet att en app dyker upp inom en snar framtid.