Othello är ett klassiskt strategispel som har sitt ursprung i ett brittiskt brädspel vid namn Reversi, som lanserades redan i slutet på 1800-talet. Den moderna formen av Othello skapades 1971 av japanen Goro Hasegawa. Othello är ett populärt och enkelt spel som går snabbt att lära sig.

Spelets uppbyggnad

Othello är uppbyggt av ett spelbräde med 64 rutor och lika många spelbrickor. Varje bricka har en svart sida och en vit sida.

Regler

Varje spelare börjar med att ta 32 brickor vardera. Ni bestämmer sedan vem som ska vara svart respektive vit. Man börjar sedan genom att lägga ut svarta brickor på E4 och D5 och vita brickor på D4 och E5. I och med detta är spelplanen klar och spelet kan börja. Den som är svart börjar alltid.

Den första spelaren börjar med att lägga ut en bricka i en tom ruta, intill en av motspelarens utlagda brickor. Om denna bricka ligger i linje med en annan redan utlagd bricka i samma färg övertar den första spelaren alla motspelarens brickor som stängts in mellan dessa två brickor. Den första spelaren vänder sedan på de övertagna brickorna och turen går över till den andra spelaren. Nu är det den andra spelarens tur att försöka stänga in motspelarens brickor på spelplanen på samma sätt.

Tumregler

  • Om en spelare inte kan stänga in åtminstone en av motspelarens brickor går turen över till den andra spelaren.
  • Man får inte frivilligt stå över ett drag.
  • Brickor som lagts ut får inte flyttas

Räkna poäng

Man räknar poäng efter varje spelomgång. Varje bricka i din färg ger poäng.

Taktik

Spelet Othello är ett enkelt spel som inte är särskilt komplicerat att komma igång med. För den som lärt sig bemästra spelet bra finns det mängder av strategier för att vinna mot motståndaren.

Speltid

Tiden för att spela ett parti Othello varierar. Det brukar minst ta 35 minuter och max ta 45 minuter.

Antal spelare

Othello kan spelas av 1-2 spelare åt gången.

Var kan man köpa Othello

Othello säljs i de flesta större leksaksaffärer på nätet. Vidare säljs det i de flesta fall av butiker på nätet som är inriktade på sällskapsspel.

Priset på Othello ligger på mellan 150-200 kronor.

Spela Othello Online

För dig som vill testa spelet innan du köper det finns det ett flertal sidor på nätet där man kan spela Othello online. Det är i de flesta fall gratis och kräver inte att man registrerar ett konto.