Lotto hos Svenska Spel är en av de mer populära spelprodukterna i Sverige. Och detta är ju inte särskilt konstigt med tanke på de riktigt stora vinsterna som går att vinna. Här tar vi en närmare titt på Lotto och svarar på en del vanliga frågor.

Så spelar du

Lotto, i den klassiska utformningen hos Svenska Spel går ut på att man ska pricka rätt på 7 av 35 nummer. Du väljer alltså nummer mellan 1-35 som sedan blir din lottorad. Förutom de sju nummer som ger vinst så drar man även fyra tilläggsnummer.

Välja nummer

Du kan antingen välja nummer själv, utifrån dina turnummer, vad du tror kommer gå in eller annat. Men du kan också använda dig av Svenska Spels verktyg Huxflux. Med Huxflux slumpar datorn fram dina nummer i lottoraden och du slipper bekymra dig om det.

Dragningar

Varje vecka är det två lottodragningar, en på onsdagar och en på lördagar. Man kan vidare välja om man ska spela Lotto 1 eller Lotto 2 (eller båda).

Prenumerera på Lotto

Om du vill slippa allt krångel med att varje vecka fylla på med nya lottorader så finns möjligheten till att prenumerera på Lotto. Du kan då välja ut 7 nummer som du har stående varje vecka. Du kan även använda dig av Huxflux här för att slumpa fram din stående lottorad. Du kan välja att prenumerera på upp till 12 rader. Du kan betala för din lottoprenumeration antingen med bankkort eller via autogiro.

Rättning

Efter en avslutad lottodragning så går du själv in och ”rättar” din lott. Detta sker genom att en fiktiv snabbdragning görs, där du ser vilka nummer som dras och hur många rätt du fick i dragningen. Detta är ett spännande sätt att rätta dina lottorader.

Joker

Joker är ett tilläggsspel till Lotto där man satsar antingen 10, 20 eller 30 kronor per dragning. Joker har en fast vinstplan vilket innebär att ett bestämt antal rätt alltid ger en bestämd vinst. För att vinna ”Drömvinsten” i Lotto krävs det att du lägger till Joker till din spelkupong. Joker ger dig även en extra vinstchans som kan ge dig mycket stora vinster. Joker med 10 kr i insats kan ge 10 miljoner i vinst, 20 kr i insats 20 miljoner kronor i vinst och 30 kronor i insats 30 miljoner kronor i vinst. Lägsta antal rätt för att vina på Joker är 2.

Drömvinsten

Drömvinsten är förmodligen den vinst som alla lottospelare drömmer om. När du spelar Joker för minst 10 kronor är du med och tävlar om den. För att kunna vinna Drömvinsten behöver du ha 7 rätt på lotto och minst 2 rätt på Joker. Vinner man Drömvinsten är man garanterad 75 miljoner kronor i vinst. Men Drömvinsten stiger för varje vecka som ingen vinner den. Detta gör att den, om den inte fallit ut kan bli betydligt mycket större än 75 miljoner. Det finns inget tak för hur stor Drömvinsten kan bli.

Spelstopp

Du kan lägga spel på lotto fram till 17:15 på onsdagar och fram till 18:15 på lördagar. Dragningen visas på TV på onsdagar kl 18:25 och på lördagar kl 19:55. Dragningarna visas i TV4.